Expositie Vergeten Voormoeders; 28 januari tot 6 april 2024 in Kunstzaal Dommeldal, Mierlo; 4 t/m 26 mei 2024 in het Oude Raadhuis, Beek en Donk 

Expositie Vergeten Voormoeders

Evelien de Bruijn

Van 28 januari tot 6 april 2024 in Kunstzaal Dommeldal (in de bibliotheek van Mierlo)
Van 4 t/m 26 mei 2024 in het Oude Raadhuis in Beek en Donk 

Maar liefst tien voormoeders, de oudste uit ca. 1580, kon Evelien de Bruijn terugvinden. Vrouwen die allemaal uit de Brabantse Peel afkomstig zijn. “Het gaat om gewone boerenvrouwen, met namen die je veel in de regio terugziet zoals van der Vleuten, Coolen, van Vlerken en van Moorsel. Deze vrouwen zijn niet alleen mijn voormoeders, maar die van veel mensen uit de buurt.” Daarom vindt de Rotterdamse kunstenaar het dan ook belangrijk dat de portretten in Brabant geëxposeerd worden.

De Bruijn heeft de vrouwen opnieuw een gezicht en een verhaal gegeven. Dat deed zij niet alleen. Meerdere familieleden uit dezelfde lijn stonden model voor één van hun voormoeders. Ook hun visie op de vrouwen werd meegenomen. “Over sommige van deze vrouwen, omdat zij veelal arm en analfabeet waren, is vrijwel niets te vinden. Ik wilde van de namen op papier weer mensen maken, waar wij als afstammelingen iets van onszelf in konden herkennen. Veel mensen hebben informatie over de mannelijke kant van hun familie, omdat zij zich met die achternamen het meest identificeren. Maar we stammen evenveel af van deze vrouwen. Hun verhalen zijn ook een onderdeel van onze identiteit.”

Evelien-de-Bruijn-glass-installation-mobile-womens-history-Maria-7

De portretten zijn gemaakt van verschillende materialen, in verschillende afmetingen: van een fotografisch werk van 20 bij 30 centimeter tot installaties van meer dan 2 meter hoog. De gezichten zijn allemaal gebrandschilderd op glas, het medium waar de Bruijn een voorkeur voor heeft. “Bij een glazen portret lijkt het alsof je in de ziel kunt kijken. Wanneer er licht op het glas valt, geeft het een projectie op de achtergrond. Het veranderende licht verandert ook steeds de projectie. Het biedt steeds een ander perspectief op het portret. Die effecten vind ik heel interessant.”

28 januari tot 6 april in Kunstzaal Dommeldal (in de bibliotheek van Mierlo)
De officiële opening is op zondag 28 januari 15.30 – 17.00
6 maart 20.00 geef Evelien de Bruijn een lezing in de bibliotheek over de zoektocht naar de voormoeders.

4 mei tot 26 mei in het Oude Raadhuis in Beek en Donk
De officiële opening is op zaterdag 4 mei 16.00 – 18.00

Ook zijn enkele objecten uit Museum Vekemans en het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers te zien.

De tentoonstelling en lezingen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het CBK Rotterdam.

Terug naar overzicht

Auteur:Publicatie: 12 januari 2024

Evelien de Bruijn

Evelien de Bruijn

Studeerde bouwkunde in Delft en werkt sinds 2006 freelance als ontwerper, architect en glaskunstenaar