Liesbeth Boon

Glasatelier Liesbeth Boon
[javascript protected email address]
Liesbeth Boon

Als kind was ik in kerken al geboeid door de ‘glazen stripverhalen’ die glas-in-loodramen voor mij waren. Het had iets magisch hoe je met dat harde en breekbare materiaal complete schilderijen kunt maken. Ook hoe de ruimte ineens vol warmte en kleur werd als de zon door de ramen scheen.?

Nu ‘tover’ ik zelf met glas en hoop ook jou enthousiast te maken zodat ik je mee kan nemen in mijn fascinatie voor glas. Niet alleen door mijn kunstwerken maar ook door je zelf aan de slag te laten gaan met het materiaal. Je kunt bij mij terecht voor diverse workshops. Het maakt niet uit of je al eens met glas gewerkt hebt of nog nooit, er is voor iedereen iets leuks te doen met dit materiaal. Je kunt kennismaken met verschillende technieken, van een eenmalige workshop tot een uitgebreide cursus.

Ik ben beeldend kunstenaar met een onderwijs- en museumachtergrond. Als leerkracht basisonderwijs heb ik 14 jaar les gegeven in Alkmaar en omgeving en IJsselstein. Bij het Museum IJsselstein heb ik onder meer gewerkt als conservator collectie en hoofd educatie. 

Sinds 2014 run ik mijn eigen glasatelier in Utrecht. Naast glas in lood, glasappliqué en brandschilderen werk ik ook met andere technieken, zoals glasfusen, powderprinting (zeefdruk), glascasting en glas in beton.

Ik teken en schilder en werk zowel figuratief als abstract. Uitgangspunt is altijd een idee, emotie, gedachte of verhaal, iets wat mij bezighoudt en zijn weg vindt in glas. Vaak getriggerd door het gewone, het alledaagse waarmee mijn fantasie vervolgens aan de haal gaat. Of het nu om vrij werk gaat of werk in opdracht. Ieder nieuw werk begint als een onbekend pad waarvan ik het einde nog niet kan zien met het vertrouwen dat ik ergens kom. Zoals het leven nu eenmaal gaat.

Behalve het plezier en de uitdaging die ik vind in het werken met glas wil ik graag mijn bijdrage leveren aan het behouden en doorgeven van oude glastechnieken. Bijvoorbeeld bij het restauratiewerk van oude ramen. 

Door mijn afstudeerscriptie ‘Glas in beton in Nederland’ (2017) heb ik ook veel waardering voor de monumentale (glas)kunst van de wederopbouw gekregen. Ik zou graag pleitbezorger willen zijn voor het behoud van deze vaak verwaarloosde kunst uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw!

 

Liesbeth Boon

Portfolio