Susanne Vreeburg

.

[javascript protected email address]
Susanne Vreeburg

Mijn fascinatie voor werken met kleur verdiepte zich toen ik in aanraking kwam met de glasschilderkunst. Opgeleid in teken- en schilderkunst, werkte ik naast verschillende tekenmaterialen altijd al met verschillende verfsoorten: acryl, aquarel en olieverf. In mijn opleiding heb ik ook zelf eitempera verf leren maken. Vooral de aquarel was altijd een van mijn liefdes. Maar de overtreffende trap in het werken met kleur werd uiteindelijk het werken met glas, en dan met name het mondgeblazen antiekglas, meestal afkomstig van de Duitse firma Lamberts in Wald-Sassen. In mijn glaswerken ben ik altijd een tekenaar en schilder gebleven. Ik houd van de robuuste tekenlijn van het lood, maar ook van de schilderachtige mogelijkheden van het brandschilderen met contouren en grisailles. Maar het spelen met verschillende kleuren glas, zoeken naar evenwicht en contrasten en komen tot interessante onverwachte combinaties geven mij het meeste voldoening. Meestal is mijn werk in enige mate figuratief, enigszins herkenbaar maar niet te uitgewerkt; ik hou van de tekening die niet helemaal af is, die nog wat overlaat aan de verbeelding en eigen interpretatie.

In Tilburg en Waalwijk gaf ik behalve schilderlessen, ook 14 jaar bij verschillende centra voor de kunsten les in kunstzinnig glas in lood, aan eigenzinnige cursisten die zich graag lieten meeslepen door de verrassende mogelijkheden van eigen ontwerp en werken met gekleurd glas. Ook was ik vrijwel vanaf het begin, naast student, ook docent ontwerp- en schildertechnieken aan de opleiding Masterglass; een unieke combinatie. Daarnaast werkte ik een aantal jaren in opdracht en maakte o.a. muurschilderingen, mozaieken en een keramische tegelschildering. Restauratie van gebrandschilderd glas blijft een prachtig vak, dat ik 8 jaar lang heb mogen beoefenen bij Glasbewerkingsbedrijf Brabant in Tilburg, waaronder 3 jaren waarin ik heb mogen werken aan de ramen van de St Jan in Den Bosch.

De glastechnieken waarin ik thuis ben zijn glas in lood, brandschilderen, restauratie, applicatie, mozaiek, en daarnaast ook muurschildering. Mogelijkheden voor ontwerpen zijn glastoepassingen in applicatie, fusing, etsen, graveren, zandstralen, uitvoering in samenwerking met andere vakspecialisten.

Susanne Vreeburg