Glas in beeld, expositie in het Rietveldpaviljoen, Amersfoort; 23 november 2023 t/m 7 januari 2024

Glas in beeld

Van 23 november 2023 t/m 7 januari 2024
Rietveldpaviljoen
Zonnehof 8
3811 ND Amersfoort

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12:00 -17:00 uur
Gesloten: 23 december 2023 t/m 3 januari 2024

Glas in beeld is een expositie over hedendaagse glaskunst en de werkprocessen die daarachter schuilgaan. 14 in Nederland gevestigde glaskunstenaars zijn gekoppeld aan 15 fotografen, zo ontstaan er 14 projecten. Elk project stelt het werkproces van de glaskunstenaar centraal, in de eigen stijl van de fotograaf.

De glaskunstenaars gebruiken uiteenlopende ambachtelijke en artistieke technieken zoals glasblazen aan de oven, glas in lood, glasbewerking d.m.v. een brander, brandschilderen, graveren en pate de verre (glaspasta). De gebruikte glastechnieken kennen allen een eeuwenoude geschiedenis.

Bij de expositie worden lezingen en korte workshops geprogrammeerd die de achtergrond van de hedendaagse glaskunst belichten. Deze cross-over expositie biedt een kennismaking met hedendaagse glaskunst, de werkprocessen die erachter schuilgaan en met haar makers.

Deelnemende glaskunstenaars: Albert Seubring, Carl van Hees, Geir Nustad, Ida Scheijgrond, Jacky Geurts, Jan Hooghiemstra, Krista Israel, Marc Barreda, Marieke Peters, Maurice La Rooij, Paul Funcken, Sacha Brienesse, Titia Felderhof en Zuheir Alkazzaz.
Fotografen: Cees Wouda (i.s.m. Bernard van Gellekom), Jurian den Besten, Riemer Baumfalk, Hennie van Vliet, Maarten Eykman, Monique van den Hoek, Rina Herder, Jolanda van Rijssen, Peter Putters, Pauli Gerritsen, Jaap van der Does, Riekje Hoffman, Mets Julianus, Steven van Kooijk, Inger Israel en Linda van den Berg. 

Glaskunstenaar Krista Israels is tevens gastcurator van de expositie.

Zeropointfield, I’ll meet you there

Zeropointfield, I'll meet you there

Titia Felderhof 2023
Waterstralen, zandstralen en appliqué

Het concept van het Zeropoint Field (nulpuntsenergie) is een intrigerend en complex onderwerp dat zowel in de wetenschap als in de spiritualiteit veel aandacht krijgt.
In de natuurkunde verwijst het Zeropoint Field naar de laagst mogelijke energietoestand die een fysiek systeem kan hebben, zelfs bij een temperatuur van absolute nul (0 Kelvin). Op dit niveau is er nog steeds wat beweging en energie in de vorm van nulpuntsenergie.
In de context van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling wordt het Zeropoint Field soms gezien als een symbolisch of spiritueel punt van perfecte harmonie en balans, waar alle dualiteiten en tegenstellingen samenkomen. Het vertegenwoordigt een staat van verlichting, vrede en hoger bewustzijn.
Het idee dat wetenschap en spiritualiteit elkaar kunnen ontmoeten in het Zeropoint Field is fascinerend. Het benadrukt het belang van zowel de materiële als de spirituele aspecten van ons bestaan en suggereert dat er meer is dat we nog niet volledig begrijpen.

Rumi: Beyond rightdoing or wrongdoing there's a place, I'll meet you there.

Titia Felderhof

Titia Felderhof