Glastechnieken - Appliqué

Het verlijmen van glas op glas wordt appliqué genoemd. Het is een interessante techniek die ook toepasbaar is op dubbel glas. 

Het verlijmen van lagen glas wordt appliqué genoemd. Hierbij worden meerdere lagen glas op elkaar verlijmd. Het kunstwerk vormt een collage van glas.

Lijmen zonder bellen

Om te voorkomen dat er te veel bellen in de lijm tussen de lagen glas ontstaan, maken we gebruik van heel vloeibare lijmen. Vroeger waren dit lijmen op kunstharsbasis, maar tegenwoordig wordt er meer gebruikt gemaakt van siliconen lijmen. Deze lijmen zijn heel flexibel  en vergelen weinig. Dit heeft als voordeel dat het werk zelden breekt door temperatuurverschillen en er decennia mooi uit kan blijven zien.

Appliqué

Het gieten van lijm

De ondergrond waarop gelijmd wordt, moet goed schoon zijn en vlak liggen. We plakken het gebied waar geen lijm op moet komen af met tape en folie. We omranden het lijmvlak met afdichtband om te voorkomen dat de lijm wegloopt. Daarna gieten we de lijm op de glazen ondergrond. Als de lijm goed verdeeld is, plaatsen we voorzichtig de glasstukken erop. Vervolgens is het wachten tot de lijm droog is, daarna moet alle tape worden verwijderd en het glas mooi schoongemaakt.

 

 

Appliqué

Evelien de Bruijn

Evelien de Bruijn

Studeerde bouwkunde in Delft en werkt sinds 2006 freelance als ontwerper, architect en glaskunstenaar