Glastechnieken - Etsen

Het etsen van glas is anders dan de gedrukte etsen op papier, die u kent van Rembrandt. 

Met behulp van een zeer sterk zuur kun je glas etsen. Door middel van etsen kunnen bijzondere effecten worden bereikt. Het is echter ook gevaarlijk werk.

Speciale effecten door te etsen

Er bestaat glas dat is opgebouwd uit verschillende lagen in verschillende kleuren. Dit glas wordt in het Duits überfangglas genoemd en in het Frans plaqué. Door te etsen kan een glaskunstenaar deze gekleurde laag geheel of gedeeltelijk weghalen. Het glas kan afgeplakt worden met folie net zoals bij zandstralen. Om speciale effecten te bereiken kan er echter ook gebruik gemaakt worden van bijenwas of vloeibare bitumen. Door het zuur over de onbedekte delen te gieten wordt de bovenste kleurlaag weggeëtst. Dit kan vrij nauwkeurig gedaan worden zodat een schilderachtig effect kan worden bereikt.

Etsen

Voorzichtig te werk

Het zuur dat gebruikt wordt om glas te etsen is fluorwaterstof. Dit zuur is zeer gevaarlijk om mee te werken. De kunstenaar moet dus voorzichtig te werk gaan. Om inademen van giftige dampen te voorkomen  werkt hij met het zuur in een zuurkast. Zijn huid beschermt hij met beschermende kleding en speciale handschoenen. De glasplaten worden na behandeling dan ook met veel water afgespoeld voordat zij weer met blote handen opgepakt kunnen worden.

 

 

 

 

Etsen

Evelien de Bruijn

Evelien de Bruijn

Studeerde bouwkunde in Delft en werkt sinds 2006 freelance als ontwerper, architect en glaskunstenaar