Na de Tweede Wereldoorlog werd de glas-in-betontechniek als een van de modernste monumentale glastoepassingen geïntroduceerd. De techniek is – in de vorm van het Arabische glas in stucco – feitelijk al eeuwenoud, maar tijdens de wederopbouwperiode (1945-1965) experimenteerden een aantal kunstenaars weer met het glazen ‘mozaïekraam’. Kunstenaars als Berend Hendriks, Louis van Roode en Karel Appel werkten de techniek uit tot complete plastische gevelontwerpen.
Na de wederopbouw is deze techniek nauwelijks nog toegepast. Sterker nog: vele monumentale kunstenaars zagen hun werk nog tijdens hun leven gesloopt worden. Glas in beton werd een bijna vergeten techniek. Maar ondanks die rigoureuze afbraak zijn er gelukkig nog een paar prachtige voorbeelden van glas in beton bewaard gebleven!
Op donderdag 21 november 2019 organiseert Stipglas (Tilburg) in samenwerking met beeldend kunstenaar Liesbeth Boon een excursie naar Rotterdam, waar een 3-tal bijzondere voorbeelden van glas-inbeton uitgebreid zullen worden bekeken en uiteraard besproken.
Na een opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie en een onderwijs- en museumloopbaan heeft Liesbeth zich gespecialiseerd in het werken met glas. In 2017 rondde zij haar Master-Glass opleiding cum laude af met een scriptie over glas in beton. Sinds 2014 runt Liesbeth in Utrecht haar eigen glas-atelier en t/m 10 november is werk van haar hand te zien in het Nationaal Glasmuseum te Leerdam.
Kosten: € 37,50 incl. entree en een kopje koffie/thee met iets lekkers; excl. vervoer naar en van Rotterdam.
De te bezoeken objecten zijn alle op loopafstand. Halverwege de route is er een rustmoment met een kleine versnapering.
Aanmelden: bel 013-5356186 of mail naar stipglas@stipglas.com
Auteur:Publicatie: 13 oktober 2019