Glastechnieken - Folietechniek

We kennen allemaal de lampen van Tiffany. Maar met folie kunnen ook andere projecten gerealiseerd worden. De lijnen bij de folietechniek zijn doorgaans dunner dan bij glas-in-lood. 

Gekleurde glasplaatjes kun je ook aan elkaar bevestigen door gebruik te maken van folietechnieken. Hierbij worden de randen van de glasplaatjes ingetaped met een metaalfolie, meestal koper, tegen elkaar aan gesoldeerd. Deze techniek is vooral bekend geworden als (het Amerikaanse) Tiffany.

Het gebruik van folietape

De tape is in verschillende breedtes verkrijgbaar. De glazenier zet de rand in het midden van de tape. De folietape trekt zij (of hij) om de hele rand van het glas. De randjes van de tape duwt ze om het glas heen. De tape moet goed aangedrukt worden. Vervolgens zet ze de glasplaatjes tegen elkaar aan en soldeert over de hele lengte met tin.

Folietechniek

Vrije vormen

Het voordeel van folietechnieken is dat vrij gemakkelijk hele kleine stukjes glas aan elkaar gesoldeerd kunnen worden. Het is ook combineerbaar met glas in lood. Verder kan men met behulp van mallen vrije vormen in drie dimensies maken. Deze techniek is dan ook populair bij het maken van lampen, maar er worden, met name in Amerika, ook hele ramen van gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Folietechniek

Evelien de Bruijn

Evelien de Bruijn

Studeerde bouwkunde in Delft en werkt sinds 2006 freelance als ontwerper, architect en glaskunstenaar