Glastechnieken - Fusen

Het smelten van glas kan op verschillende manieren. Het resultaat hangt af van techniek en temperatuur. Hieronder leest u meer.

Met het Engelse woord ‘fusen’ wordt het samensmelten van platen glas bedoeld. In een speciale glasoven wordt de temperatuur zodanig hoog opgestookt dat het glas zo week wordt dat het kan samensmelten met andere stukken glas. Het stookproces moet nauwkeurig berekend worden, zodat het glas niet breekt en er geen spanning in het glas ontstaat die later voor breuken zou kunnen zorgen. Door middel van fusing kun je veel verschillende effecten bereiken. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden.

Tack Fuse

Bij tack fuse wordt de oven hoog genoeg gestookt om het glas aan elkaar vast te smelten, maar niet zo hoog dat het volledig vloeibaar wordt. Stukken glas, of glaspoeders lijken dan op elkaar vast verlijmd.

Full Fuse

Om tot een full fuse te komen moet de oven tot temperaturen boven 800 graden komen, afhankelijk van de glassoort. Hierbij wordt het glas vrijwel geheel vloeibaar. Stukken glas of glaspoeders smelten in elkaar en vormen samen een nieuwe glasplaat. Het vloeibare glas heeft de eigenschap zich samen te trekken of uit te zetten tot een dikte van 6 mm. Tenzij je gebruik maakt van een mal of dammetjes is het eindresultaat altijd 6 mm dik.

Je kunt niet alle glassoorten fusen

Om glas met elkaar samen te kunnen smelten, moet het dezelfde uitzettingscoëfficiënt (COE) hebben. Als glas met verschillende COE met elkaar gefused worden, onstaan er spanningen in het werk en zal het  gaan barsten. Daarom zijn er speciale glassoorten ontwikkeld om mee te fusen. Van deze glassoorten is bekend wat de uitzettingscoëfficiënt is.

Fusen

Slumpen en drapen

Stukken glas kunnen in een mal worden gevormd. Deze mallen zijn keramisch of van roestvrij staal en kunnen in de oven worden geplaatst. Door de oven op te stoken tot net onder de tack fuse temperatuur, zakt het glas langzaam in de mal. Dit wordt slumpen genoemd. Als je glas over een mal wil laten smelten, noem je dat drapen. Met deze techniek worden vooral schalen gemaakt, maar je kunt allerlei vormen creëren.

Poeders fusen

Op een glasplaat kun je ook met glaspoeders werken. Deze smelten dan tot een dun laagje glas op de glasplaat. Met de juiste zeef kun je de poeders gebruiken om te zeefdrukken, maar je kunt er ook vrij mee ‘spelen’. De poeders kun je ook mengen met behanglijm om er vervolgens mee te schilderen.

Fusen

Evelien de Bruijn

Evelien de Bruijn

Studeerde bouwkunde in Delft en werkt sinds 2006 freelance als ontwerper, architect en glaskunstenaar