Glastechnieken - Zandstralen

Net als vele andere materialen, kan ook glas gezandstraald worden. Zo kan er een interessant spel ontstaan tussen mat en transparant glas.

Door middel van een compressor met perslucht wordt zand via een slang met een spuitstuk tegen glas geblazen. Dit geeft een mat effect, waardoor het glas aan transparantie verliest.

Zandstralen in verschillende dieptes

Door het glas af te plakken met folie, kan de glazenier een ontwerp zandstralen. Daar waar geen folie zit, wordt het glas gestraald. Daarna kan de glazenier ervoor kiezen om een deel van de folie te verwijderen. Hij (of zij) kan dan het glas nogmaals zandstralen. Delen die eerder onder de folie zaten krijgen een eerste behandeling. De delen die al eens gestraald zijn worden dan dieper weggestraald. Zo ontstaan verschillende dieptes. Dit geeft een meer gedetailleerd en driedimensionaal effect.

Zandstralen

Zandstralen van gelaagd glas

Er bestaat glas dat is opgebouwd uit verschillende lagen in verschillende kleuren. Dit glas wordt in het Duits überfangglas genoemd en in het Frans plaqué. Door te zandstralen kan de bovenste kleur van het glas weggestraald worden en wordt de kleur eronder zichtbaar. Vaak is de onderste kleur blank of wit opaline, maar andere kleurcombinaties zijn ook mogelijk. De onderste laag is door het stralen wel mat geworden.

 

 

 

 

 

Zandstralen

Evelien de Bruijn

Evelien de Bruijn

Studeerde bouwkunde in Delft en werkt sinds 2006 freelance als ontwerper, architect en glaskunstenaar